Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief januari 2016


Het netwerk Relevant, werkt veel samen met het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving. Waar het bij Relevant over externe veiligheid gaat, het technische deel, gaat het bij Ontwerp Veilige Omgeving over het snijvlak tussen externe veiligheid en ruimtelijke ordening. Met als doel om groepsrisico in het proces van tekentafel tot de eerste paal tijdig en op de juiste wijze mee te laten wegen.

Daarvoor moeten ontwerpers en specialisten externe veiligheid vroeg in het proces met elkaar aan tafel. Precies waar de de leden van het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving hard aan werken. Het netwerk heeft inmiddels bijna 600 leden. Ook in 2016 staan er interessante ontmoetingen en activiteiten op het programma.

Pitstoplezingen
Zo staan er al weer twee 'Pitstoplezingen' op de agenda. Een pitstoplezing start aan het eind van de middag om 16.00 uur op een leuke, goed bereikbare locatie. Er komen één of twee interessante sprekers met een prikkelend, actueel verhaal. Daarna is er voor iedereen een broodje en een kop soep en kan iedereen met een hoofd vol kennis en inspiratie en een gevulde maag weer op tijd naar huis. Wie wil dat nou niet!

De Rafelige randjes van ons veiligheidsbeleid
Op 2 februari vanaf 16.00 uur heeft het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving een pitstoplezing georganiseerd  in Grandcafé Mizu in Zwolle. Wij geven een podium aan twee veiligheidsprofessoren: Vincent van der Vlies, veiligheidsexpert bij Arcadis en Jeroen Neuvel, hoofddocent Integrale Veiligheidskunde aan Saxion Hogeschool in Enschede. Ook vindt de lancering van een interactieve game plaats! Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aan deze lezingen zijn geen kosten verbonden, u kunt zich hier opgeven.

Veiligheid in de nieuwe omgevingswet
De nieuwe omgevingswet komt er aan. Maar wat betekent dat voor externe veiligheid? Hoe kunnen veiligheidsexperts zich hierop voorbereiden? Dit komt aan bod in een pitstoplezing door Annemie Wetzer van het Ministerie van IenM en Hans Spobeck van het Instituut voor Fysieke Veiligheid. De lezing vindt plaats op 29 maart. Werkt u in het vakgebied externe veiligheid en wilt u weten wat er voor u verandert in de nieuwe omgevingswet? Kom dan naar  de gratis pitstoplezing van dinsdag 29 maart in Den Bosch (Congrescentrum Brabanthallen). Opgeven kan hier.

Ruimtelijke ordening en veiligheid
De zeven iconen die zijn ontworpen voor Ontwerp Veilige Omgeving, staan nu ook in het boek 'Ruimtelijke Ordening en Veiligheid', ontwikkeld door de Saxion Hogeschool in samenwerking met Ontwerp Veilige Omgeving. Het open source boek is bedoeld als lesmateriaal voor studenten planologie, integrale veiligheidskunde en veiligheidskundigen. Klik hier om dit open source boek om te downloaden.